PROCEDURA DE VERIFICARE INSTALATIE DE UTILIZARE GAZE NATURALE
ETAPA I
Se vor identifica fizic consumatorii trecuti in Proiectul Tehnic.
In cazul in care se vor identifica consumatori mai multi pe teren decat in Proiectul Tehnic, acestia trebuiesc debransati si se va sigila punctul de ardere.
In cazul in care se vor identifica consumatori mai putini pe teren decat in Proiectul Tehnic, se va consemna in noua fisa de verificare acest lucru.
ETAPA II
Se va verifica ca aparatele de consum sa nu fie racordate la conducta prin racorduri neomologate .
Se admit urmatoarele tipuri de racordare : racord rigid / racord flexibile cu agreement tehnic cu lungimea de maxim max. 1 metru.
In cazul in care beneficiarul nu admite schimbarea racordurilor neomologate se va trece la sigilarea punctului de consum ( sigilare + intocmire proces verbal de sigilare )
EXTRAS ORDIN 5/2009
„ 8.44. (1) Racordurile flexibile se monteaza între robinetul de siguranta si aparatul consumator de combustibili gazosi si trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii :
a) presiunea nominala pentru care a fost construit racordul sa fie egala sau mai mare decât presiunea instalatiei de gaze naturale la care se racordeaza;
b) lungime maxima de 1 m si diametru minim 10 mm, în instalatii de utilizare cu presiune joasa;
c) lungime maxima 20 m si diametru maxim de 50 mm, în instalatii industriale cu presiune pâna la 2105 Pa (2 bar);
d) trasee la vedere, fara sa treaca dintr-o încapere în alta;
e) masuri de evitare a contactului cu corpuri calde;
f) masuri de evitare a întinde rii excesive, agatarii, strivirii sau deteriorarii;
g) masuri de protectie la intemperii;
h) respectarea prescriptiilor de montaj impuse de producator.
(2) Racordurile flexibile nu se prevad cu armaturi de închidere sau dispozitive de reglare. (3) Nu se admite cuplarea a doua sau mai multe racorduri flexibile.”
Aparatul de consum va fi verificat atat in stare de repaus cat si in timpul funtionarii. Se va verifica ca aparatul sa fie racordat prin robinet de siguranta .
In cazul in care exista canele de manevra recomandam inlocuirea acestora cu robinet de manevra cu sfera .
ETAPA III
Verificarea propriu zisa a instalatiei de utilizare gaze naturale prin verificare cu
detectorul de gaze a fiecarei imbinari,
In cazul in care se vor identifica pierderi de gaze se va aduce la cunostinta beneficiarului unde sunt pierderile si ce este necesar sa se faca pentru remedierea acestora.
Instalatia de utilizare sa va inchide si sigila de la contorul de gaze pana la remedierea neconformitatilor constatate .
ETAPA IV
In cazul in care beneficiarul are montate geamuri termopan in bucatarie sau tamplarie cu garnituri etanse prin care incaperea se inchide ermetic se va urmari sa existe grila de ventilatie naturala in exteriorul spatiului .
EXTRAS ORDIN 5/2009
„8.10. La încaperile, independent de volumul lor, în care se instaleaza aparate cu flacara libera, se prevad canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere, dimensionate si executate în conformitate cu standardele si prescriptiile tehnice în vigoare.
8.11. Pentru bucatariile din constructiile existente, construite fara canale de ventilare sau a caror canale de ventilatie au fost desfiintate, în care sunt instalate aparate cu flacara libera, se admite practicarea în peretele exterior sau în tocul ferestrei, la partea superioara a încaperii, a unui gol (grila de ventilare), pentru evacuarea gazelor de ardere.
8.12. Canalele sau grilele de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere:
8.13. Evacuarea gazelor de ardere din bucatarii si oficii se face prin tiraj natural organizat sau mecanic, utilizându-se:
ETAPA V
Va informam asupra prevederilor normativului in vigoare care impune montarea de senzor de gaz si electrovana si va RECOMANDAM montarea sistemelor de protectie.
EXTRAS ORDIN 5/2009
8.3 …(2) Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4 ) în aer, care actioneaza asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.
ETAPA VI
In cazul in care se constata ca instalatia este conforma si respecta intocmai conditiile impuse de Legislatia in vigoare,Receptia lucrarilor de Verificare/Revizie se face prin semnarea de catre Prestator si Beneficiar a Fisei de evidenta a lucrarilor de verificare/revizie in patru exemplare cate unul pentru Prestator,Beneficiar , Operatorul de Distributie si Furnizorul de gaze naturale.
In cazul in care se constata neconformitati si defectiuni ale instalatiei de utilizare raportate la conditiile impuse de NTPEE 2008 , aprobat prin Ordin Presedinte ANRE nr 5/2009,acestea vor fi consemnate in Fisa de evidenta a lucrarilor de verificare/revizie.
Remedierea neconformitatilor si deficientelor consemnate in aceasta fisa intra in obligatia Beneficiarului si acestea se vor efectua in termenul cel mai scurt posibil numai cu un Operator Economic autorizat de catre ANRE.
In caz contrar Beneficiarul isi asuma toate riscurile generate de aceasta situatie ( accidente tehnice, amenzi aplicate in urma controalelor ANRE, sistarea furnizarii gazelor sau sigilarea tronsoanelor cu deficiente)
EXTRAS ORDIN 5/2009
14.44. (1) Remedierile defectiunilor constatate în instalatiile de utilizare si înlocuirea elementelor defecte sunt obligatia consumatorului si se realizeaza de catre operatori economici autorizati de ANRE, pe cheltuiala consumatorului.
(2) Dupa remedierea /înlocuirea instalatiei de utilizare, aceasta se supune probelor de presiune, conform prevederilor cap. 12.
(3) Probele de presiune se efectueaza numai dupa demontarea contoarelor,
scoaterea din functiune a instalatiei si blindarea acesteia.
(4) Sunt interzise solutiile provizorii de remediere a defectelor.
(5) Conditiile de efectuare a probelor de presiune se consemneaza în procesulverbal de receptie tehnica a instalatiei de utilizare
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
ce documente sunt necesare pt a functiona conform anre, iscir pt centrala termica noua la bloc nou.
ce contracte ,avize trebuie inchiate la iscir si instalatia de gaz.?multumesc!
am primit de la dezvoltator odata cu apartamentul si centrala. ce trebuie sa fac ca sa functionam in regula conform normelor anre,iscir?
adica trebuie sa inchei contracte de prestari de servicii pt, a primi vtp si pt revizia de 10 ani si cele periodice din 2 in 2 ani la fel?
si de cand sau cand se face prima verificare (fisa de verificare la la doi ani ) la instalatia de gaz ,din momentul procesului verbal de pune in functiune a instalatie sau de cand trebuie incheiate aceste contracte de prestari de servicii, la doi ani de cand s-a pus instalatia in functiune sau de cand.?
eu nu inteleg la instalatia de gaz cum se procedeaza prima fisa de evidenta o faci pe baza contractului incheiat la doi ani de cand s-a facut p-v de punere in functiune a instalatiei sau trebuia facut de dezvoltator imediat dupa punerea in functiune a instalatiei pe fiecare apartament?sau trebuie sa fac eu.ma anunta cineva can trebuie facute su cum este procedura corecta anre,iscir din moment ce cumperi un apartament in bloc nou cu centrala noua. inclusa fara pif.
.
Bună ziua!
Văzând că autorizația EDI a firmei dumneavoastră a expirat pe 14.12.2015 mai puteți efectua revizii pentru instalații de gaz?
Buna ziua
Autorizatia EDI a fost prelungita cu Autorizatia tip EDIB.
Am si eu o intrebare. Daca in 2008 mi-am instalat o centrala de apartament si s-a facut contorizare la reteaua de gaze cand trebuie sa imi fac revizia tehnica ? Din cate stiu eu se face o data la 10 ani . Mentionez faptul ca in 2008 s-a modificat toata instalatia de gaz. tot ce presupune tevi, contor , centrala etc. La compania imi apare ca imi expira anul acesta. E posibil asa ceva?
Bună ziua.Din articolele de lege prezentate nu se desprinde ideea că e nevoie strictă de acel racord flexibil din inox care pare foarte vulnerabil la deteriorări.Furtunul de cauciuc rezistă la presiuni de 20 bari(mult peste necesar) asigurând și o lejeritate la curățenie pe lângă mașina de gătit.Care ar fi logica pentru care s-a optat pentru racordul de inox?
Buna ziua , as dori sa schimb bucataria in alta incapere, prin urmare teava de gaz trebuie prelungita cu aproimativ 8-10 metri. Cum as putea si care ar fi pretul (aproximativ)pentru aceasta lucrare. Astept un raspuns
Am proect de gaze si toata documentatia pentru aragaz=centrala dar nu am avut decat aragaz iar pentru centrala am proces verbal de sigilare si unul pe care scrie lipsa centrala. Acum doresc sa-mi montez o centrala.Ce trebuie sa fac pentru desigilare si cat ma costa.
Va multumesc anticipat!
Va multumesc pentru raspuns.
Asadar, pentru a nu avea probleme cu revizia, inteleg ca as avea cam doua optiuni:
1. sa eliberez grila de evacuare
2. sa montez un detector. In acest caz, ati putea sa-mi precizati daca firma dvs poate asigura acest serviciu si la ce pret?
cu multumiri inca odata
Buna ziua,
Din fericire aveti o optiune OBLIGATORIE si o RECOMANDARE.
OBLIGATORIU este sa eliberati grila de ventilare.
OPTIONAL este montarea sistemului de detectie.
Pentru sisteme de detectie va recomandam Detector Beagle Seitron
Multumim
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am o singura intrebare si in urmatoarele zile voi cere online o programare…
Ce documente trebuie sa prezint pentru revizie? Fisa de revizie trebuie sa o procur eu?
Cele bune
Buna ziua,
pentru Revizie sunt necesare urmatoarele documente:
-proces verbal punere in functiune instalatie gaze
-schema izometrica a instalatiei
-documentul care certifica Verificarea Periodica a centralei termice(daca e cazul) sau certificatul de garantie(daca este in termen)
-notificarea Gdf Suez
-factura Gdf Suez
In situatia in care in instalatie exista aparate cu tiraj natural(soba, semineu, centrala termica) legate la cos, este necesara dovada curatarii cosului de catre o firma atestata in acest sens, cu cel mult 6 luni inainte.
Societatea noastra se ocupa de intocmire si depunerea fisei de revizie la GdfSuez/Distrigaz
Multumim
Buna ziua,
Locuiesc intr-o garsoniera inchiriata recent, dotata cu o centrala termica pentru care, din cate am inteles nu s-a facut verificare/revizie de cand a fost instatala (cca. 8 ani).
Pentru siguranta si eventual identificarea posibilitatilor de diminuare a consumului, ma intereseaza sa realizez o astfel de verificare (sau revizie in functie de ce recomandati dvs). Problema este ca nu am primit o notificare de la furnizorul de gaz in vederea reviziei iar proprietarul imobilului nu locuiesti in Ro si nu stiu sigur daca pot furniza lista integrala a documentelor specificate de dvs in cazul reviziei , respectiv:
„-proces verbal punere in functiune instalatie gaze
-schema izometrica a instalatiei
-documentul care certifica Verificarea Periodica a centralei termice(daca e cazul) sau certificatul de garantie(daca este in termen)
-notificarea Gdf Suez
-factura Gdf Suez”.
In acest context, ce serviciu in recomandati pentru a putea verifica centrala. De asemenea, doresc sa va intreb daca oferiti si servicii de instalare termostate de ambient?
Va multumesc anticipat
Buna ziua,
va rugam sa ne transmiteti un numar de telefon pentru a va contacta.
Multumim
Buna ziua,
As dori sa fac o revizie de 10 ani la o instalatie de apartament cu contorizare individuala, din ce am vazut pe site pentru 2 puncte consum (aragaz + centrala, care nu este instalata, insa am inteles ca daca exista in proiect se verifica) ar fi 90 de lei.
Am observat insa ca grila de ventilare a bucatariei este obturata, insa la verificarile de 2 ani nu am avut vreo problema.
Din cate am inteles, dvs. RECOMANDATI doar instalarea unui sistem de protectie. Are insa situatia aceasta (obturarea ventilatiei) vreun impact asupra rezultatelor reviziei? … in mod normal revizia este pentru instalatie, nu pentru sistemele de protectie. Deci, in cazul in care instalatia corespunde, rezultatul reviziei va fi Ok?
va multumesc!
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea dvs.Incercam sa va raspundem punctual.
Referitor la grila de ventilare- aceasta este OBLIGATORIE- asa cum este prevazut in art 8.10 din Ordin 5/2009 si in ANEXA nr 8 „INSTRUCTIUNI PENTRU UTILIZAREA GAZELOR NATURALE”-
RECOMANDAREA referitoare la sistem protectie o facem atat pentru siguranta dvs cat si pentru respectarea intocmai a legislatiei in vigoare.
Revizia este pentru instalatie, este adevarat dar …ne permitem sa redam definitia instalatiei de utilizare gaze, conform legislatiei:
Va multumim si va stam la dispozitie
AQUAGAZ INSTALATII
You know what, I’m very much incienld to agree.
Buna ziua,
Instalatia din apartamentul meu are o vechime de 10 ani, ceea ce inseamna ca, pe vremea respectiva, nu se cerea existenta unei grile de ventilatie si a unei prize de aer. Vreau sa stiu daca in momentul reviziei, pentru a trece cu bine de ea, este nevoie de aceea grila si priza de aer. Sau, daca avem hota in bucatarie, mai este nevoie de cele doua gauri mentionate mai sus?
O zi frumoasa
Buna seara,
Referitor la priza de aer:
la data efectuarii instalatiei se aplicau prevederile Normativului I6-1998.
„8.28. Aerul necesar arderii se asigură în funcţie de raportul între volumul interior al încăperii Vi(m3) şi debitul nominal al aparatului de utilizare Qn(m3N/h);
– pentru cazul Vi/ Qn >30 , se consideră că prin neetanşeităţile tâmplăriei se asigură aerul necesar pentru ardere;
– pentru cazul Vi/ Qn< 30, se prevede accesul aerului direct din exterior, prin goluri practicate la partea inferioară a încăperii".....
Normativul in vigoare a completat articolul respectiv cu urmatorul paragraf:
(3) În cazul în care aerul necesar arderii nu poate fi asigurat prin neetanşeităţi (cazul tâmplăriilor prevăzute cu garnituri de cauciuc etc.), indiferent de volumul încăperilor, se realizează prize de aer direct din exteriorul construcţiei.
Referitor la grila de ventilatie:
8.10. La încăperile, independent de volumul lor, în care se instalează aparate cu flacără liberă, se prevăd canale sau grile de ventilare pentru
evacuarea gazelor de ardere, dimensionate şi executate în conformitate cu standardele şi prescripţiile tehnice în vigoare.
In situatia in care hota este prevazuta cu tub de evacuare la exterior, nu mai este necesar executarea altei grile de ventilatie.
Buna ziua,
La verificarea instalatiei de gaze naturale, ce valoare maxima de presiune se foloseste, in cazul unei instalatii cu conducte OL trase la rece, tinand cont si de vechimea instalatiei (~20 ani)?
Multumesc!
Buna ziua,
In situatia in care s-au facut inlocuiri de conducta,pe tronsonul inlocuit se efectueaza proba de rezistenta la P= 1bar / timp 1 ora;
Pentru intreaga instalatie se efectueaza proba de etanseitate la 0.2 bar, indiferent de vechimea instalatiei.
Va stam la dispozitie pentru nelamuriri.
Buna ziua,
Nu vreau sa folosesc cuvinte pompoase, doar atat :
Multumesc echipei de adevarati profesionisti si oameni de caracter , dl. Gabriel, dl. George si celui care-i indruma : dl. Madalin, pentru promtitudinea si munca depusa pentru ca noi sa fim in siguranta !
Cu tot respectul
am mutat aragazul langa geam (5 metri ) de la robinetul de gaz cu teava filetata. Este vreo problema la verificare? nu exista separare de gaz , nici centrala.
Buna ziua,
Situatia prezentata de dvs. reprezinta modificarea instalatiei de utilizare fara documentatie de executie si fara proiect verificat de catre un Verificator atestat MDRT.
Aceasta incalca prevederile http://lege5.ro/Gratuit/gmzdenjwga/legea-energiei-electrice-si-a-gazelor-naturale-nr-123-2012/31?pId=134904273#p-134904273
La verificarea instalatiei prima etapa este verificarea documentelor ce au stat la baza executiei, prin urmare consideram ca este o problema situatia prezentata.
Va multumim